הסדר טיעון הוא גם מה שרבים מאיתנו מכירים בתור "עסקת טיעון" כאן בעצם מתקיים הסדר העניין בין התביעה לבין האדם אשר נאשם בביצוע עבירה פלילית.
מהם התנאים לקיומו של הסדר טיעון?
בכדי לקיים את הסדר הטיעון הנאשם חייב להודות באשמה, חשוב להבין כי מאותו הרגע בו אדם הודה באשמה הוא צפוי לענוש! מכאן כי בשום אופן ללא התייעצות עם עורך דין פלילי מומלץ ומקצועי אין להודות באשמה. במקרים כאלו עורך הדין יבחן את הנסיבות ואת הראיות שעומדות ויכול יהיה או להקל בהסדר הטיעון או להוביל בראיה נכונה את התיק אפילו לחוסר אשמה והפחתה משמעותית בענישה. ברוב המקרים, מאותו הרגע בו הודה הנאשם באשמה כתב האישום משתנה וגם חומרת העבירה תשתנה ויהיה שינוי בעבירות המייוחסת לאותו חשוד.
יתרון של הסדר טיעון
היתרון של הסדר הטיעון הוא הוא דו צדדי, הוא מעניק יתרון גם לנאשם לסיים את ההליך הפלילי באופן יותר מהיר, מאשר להגיע לדיונים בבתי משפט ולהשקיע לא מעט כסף וזמן, הוא גם מעניק את היתרון של הודאה באשמה תמורת הקלה משמעותית בעונש ושינוי חומרת העבירה המצוינית בכתב האישום. בנוסף, המערכת המשפטית חוסכת לעצמה המון זמן שיפוטי מכיוון וקיים עומס תמידי על מערכת המשפט.
שלבי הסדר הטיעון
ישנם מקרים במיוחד כאשר מדובר על עבירות מין, בהם הנפגע צריך להגיע ולהעיד בבית המשפט, מקרים אלו יוצרים עול נפשי מאוד כבד על הנפגע ולא פעם בתי הדין מעדיפים להקל עם מצבו הנפשי הקשה מנשוא של הקורבן ובכדי לא להעמיד אותו שוב במצב קיצוני מעדיפים לסגור את ההליך הפלילי נגד החשוד בהסדר טיעון, למרות שהוא יכול להקל על הנאשם והוא לא יקבל את גזר הדין על פי חומרת העבירה אותה ביצע, עדין בתי הדין רואים זאת כהקלה על הנפגע.
לאחר שהוחלט על הסדר טיעון, ההסדר יהיה חייב לקבל את האישור של בית הדין בכדי שההסדר וכל תנאיו יכנסו לתוקף. כלומר, למרות שהוחלט על הסדר טיעון עם התביעה, עדיין יש צורך לקבל את הסכמתו של בית הדין הבוחן את המקרה.
הסדר טיעון מול הסדר מותנה
הסדר מותנה הוא מצב בו האדם הנאשם בביצוע עבירה חותם על הסכם עם יחידת הסדר מותנה והיא יחדה השייכת למשטרה. כלומר מחלקה משפטית השייכת למשטרה והתיק אינו מגיע בכלל לבית הדין, לשם כך הנאשם צריך להיות ללא עבר פלילי בחמש השנים האחרונות.
בית הדין במקרה של הסדר טיעון הוא לא צד בהסדר המתבצע בין החשוד הנאשם לבין התביעה המנהלת את תיק התביעה, למרות שבית הדין לא מהווה צד בהסדר הוא מקבל את התיק. ישנם מקרים קיצוניים בהם אין סבירות כלל בין העבירה לבין הענישה יכול בית הדין להתערב בהסדר הטיעון.