בעל עסק שפושט רגל לא נותר חייב כספים רק לבנקים, לספקים שטרם שילם להם או ללקוחות שלא קיבלו את המוצר שהזמינו. במקרים רבים הוא נותר חייב כספים גם לעובדים שלו. חוסר כסף והגעה למצב של פשיטת רגל אינם מאפשרים תשלום משכורות של חודש ואף חודשיים במקרים מסוימים ואז נשאלת השאלה – מה עומד לטובת העובד כדי שיקבל את שכרו?! על כך במאמר הבא.
עובדים שכירים נקלעים לעתים למצוקה כלכלית שלא באשמתם. בעלי העסק בו הם עובדים מגיש בקשה לפשיטת רגל כיוון שאינו יכול לעמוד בהוצאות נוספות ולכן גם לא משלם את המשכורת שמגיעה לאותם העובדים. במקרה שכזה על העובד לפנות לביטוח לאומי כדי שיקבל את הכספים שמגיעים לו.
ביטוח לאומי ישלם לעובד את שכר העבודה שטרם קיבל מהמעסיק וגם פיצויי פיטורים שלא הופרשו לביטוח מנהלים, ביטוח הפנסיוני או קופת הגמל של העובד.
מי זכאי לתשלום של ביטוח לאומי במצב של פשיטת רגל?
לא כל עובד זכאי לקבל מביטוח לאומי את כל מה שתיארנו. על העובד לעמוד בשלושה תנאים לשם כך.
אלו דרישות ביטוח לאומי מהעובד:
- הוצא צו פשיטת רגל כנגד המעסיק או צו לפירוק חברה\שותפות בה עבד.
- בית המשפט המחוזי מינה נאמן או מפרק למעסיק.
- הנאמן\מפרק אישר את תביעת העובד.
על מנת לעמוד בכל 3 התנאים הללו ולהתנהל במהירות וביעילות מהרגע הראשון, רצוי מאוד לקבל יעוץ וליווי משפטי של עורך דין פשיטת רגל שמכיר את החוק ויכול לעזור לכם בכך. קשה לעבור את התהליך עצמאית.
כיצד מתנהל התהליך?
התהליך איננו מהיום למחר ואורך כמה חודשים לפחות. ראשית כל יש לוודא שהוצא נגד המעסיק צו פשיטת רגל ואם אין כזה אז ליזום זאת (מומלץ כל העובדים יחדיו) ולהגיש בקשה למתן צו כינוס ושפיטת רגל כנגדו. יש לעשות זאת תוך 3 חודשים מרגע המקרה (פשיטת הרגל). לאחר שבית המשפט יאשר את הבקשה ימונה נאמן\מפרק שינהלו את התהליך ובפרק זמן של עד 6 חודשים ממועד פרסום צו כינוס תוכלו להגיש תביעה לנאמן\מפרק.
את התביעה מגישים באמצעות טופס תביעה לתשלום חוב שכר עבודה ופיצויי פיטורים בפשיטת רגל ופירוק תאגיד. לטופס מצרפים מסמכים רלוונטיים כמו טופס 106, חוזה העסקה, 3 תלושי שכר אחרונים, מסמכים הנוגעים לקופת הגמל ולהוכחת החוב של המעסיק על פי מה שיידרש.
במידה והכל מתנהל כשורה ויש אישור של התביעה על ידי הנאמן\מפרק אז היא עוברת לידי ביטוח לאומי שמחליט אם לאשר את הפיצויים או לא. במידה ומצא לנכון שמגיעים לכם הפיצויים הללו, הכסף יעבור לחשבון הבנק שלכם תוך מספר ימים.
כמובן שאפשרי לערער על כל שלב בתהליך אך יש לקוות שהכול התנהל בצורה מקצועית ולא תתעכבו לחינם. גם כאן רצוי לעשות זאת רק עם עורך דין שיודע כיצד להתנהל מול המערכת של המוסד לביטוח לאומי.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ, עורך דין לענייני פשיטות רגל בחיפה, אשר מתמחה בייצוג חייבים פרטיים ובעלי עסקים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) בפריסה ארצית.