גירושין לא חייבים להתנהל בבית המשפט ובמאבק ארוך ומתיש בין עורכי דין משני הצדדים. אפשר כיום לנהל הליך גירושין בשיתוף פעולה מחוץ לכותלי בית המשפט ולהגיע להסכמות הוגנות ובהבנה כלפי שני הצדדים. לרוב מדובר על הליך מהיר, זול ופחות מכאיב מהאופציה האחרת.
רובנו רואים בהליך גירושין מלחמת עולם של ממש בין הבעל לאישה בנושאים של חלוקת רכוש, משמורת ילדים דמי מזונות וכדומה. יש מי שבוחרים בכך מכורח הנסיבות או כיוון שהם פגועים ריגשית מהיקלעות לסיטואציה הזאת ויש אחרים שבוחרים בניהול הליך גירושין הרבה יותר מהיר, ענייני, הוגן וזול. מדובר על ניהול הליך גירושין בשיתוף פעולה.
מהו ניהול הליך גירושין בשיתוף פעולה?
גירושין בשיתוף פעולה או גירושין בהסכמה בשמם השני, הוא הליך גירושין בו שני הצדדים חותמים על הסכם בו הם מתחייבים לנהל הליך גירושין מחוץ לבית המשפט, ובמטרה להגיע במהירות יחסית להסכמות על כל המחלוקות והסוגיות המהותיות.
הליך גירושין בהסכמה מתנהל כל עוד הוא מתקדם ואף צד לא מחליט על ביטולו מסיבות כאלו ואחרות, ופניה לתביעות או הליכים אחרים נגד הצד השני. בעת ההליך עצמו אין התנהלות נוספת מלבד המטרה להגיע להסכמות הנוגעות לגירושין.
גירושין בשיתוף פעולה נערכים בליווי של עורכי דין משני הצדדים והם לרוב מובילים להסכמות ענייניות ופחות רגשיות, בזמן קצר יחסית למאבק משפטי בבית המשפט וכמובן בעלות כספית נמוכה יותר עבור שני הצדדים עקב כך.
מה ההבדל בין גירושין בשיתוף פעולה לבין הליך גישור?
הליך גישור מנוהל על ידי אדם ניטרלי (גם אם הוא עורך דין משפחה) אשר איננו מייצג את הצדדים ומנסה להוביל אותם להסכמות בהליך הגירושין. גירושין בהסכמה מנוהלים על ידי עורך דין גירושין מכל צד, ואלו עורכי דין שעברו הכשרה מיוחדת לשם כך. כמו כן הליך גירושין בשיתוף פעולה כולל התערבות של בלעי מקצוע נוספים, בצורה מוסדרת ועניינית, כמו שמאי להערכת שווי נכסים משותפים, פסיכולוג שנוגע לעניין משמורת הילדים, יועץ פיננסי לדון בנושאים פיננסיים ומזונות וכן הלאה.
חשוב לציין גם שעורכי דין לגירושין שמתמחים בגירושים בשיתוף פעולה באים מראש ברצון טוב ולא למלחמה. כאשר האווירה נוחה יותר, התקשורת בריאה יותר ויש עניין לסיים את ההליך בצורה הוגנת ומהירה, גם היחסים בין בני הזוג לאחר הגירושין יישארו תקינים והדבר חשוב למקרה של ילדים משותפים.
מה החיסרון של הליך גירושין בשיתוף פעולה?
היתרונות שציינו ברורים ומובנים אך יש כמובן חיסרון אחד גדול לניהול הליך גירושין בשיתוף פעולה – יש צורך בשיתוף פעולה של שני הצדדים.
כלומר, אם בהליך גירושין רגיל, מספיק שצד אחד ייבחר בכך ויפנה לבית הדין הרבני לפתיחה של תיק גירושין, הרי שבהליך של גירושין בהסכמה יש צורך ששני הצדדים יסכימו לכך, ישכרו עורכי דין לגירושין שמתמחים בהליך שכזה ויהיו מעוניינים להתנהל מחוץ לכותלי בית המשפט או בית הדין הרבני.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין גירושין בקריות, אשר מעניק ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי בשלל סוגיות הקשורות להליך הגירושין החל ממשמורת ילדים ועד מזונות ילדים או חלוקת רכוש בגירושין.