הקמה של מפעל ייצור מזון דורשת השקעה כספית גדולה, איתור מקום מתאים, גיוס עובדים, הקמת קווי ייצור, בניית תכנית עסקית ושיווקית ואולי מעל הכול התמודדות עם הבירוקרטיה הישראלית. רישיון יצרן מזון דורש עמידה בתנאים רבים של הרגולציה ולכן יש להגיע מוכנים לכך ועם מטרה לקצר את התהליך עד כמה שניתן.
להקים עסק בישראל זאת משימה לא קלה ויעידו על כך עשרות אלפי עצמאיים שמשקיעים מעצמם כל חודש מחדש כדי לשרוד בזירת העסקים המקומית. מעליהם בדרגת הקושי אפשר לציין את היצרנים, אלו הם מי שהקימו מפעלים המייצרים דבר מה למטרות שיווק בארץ או בעולם ונמצאים תחת רגולציה ובירוקרטיה רבה. מעל כל אלה אפשר לציין את מי שהם יצרני מזון, הרגולציה בתחום זה מורכבת מאוד ויש צורך לעבור תהליך מורכב בדרך לקבלת הרישיון לייצור מזון בישראל.
מי צריך רישיון יצרן בענף המזון?
באופן כללי, כל אדם או חברה שרוצה לייצר מזון ולשווק אותו לחנויות בצורה סיטונאית, חייב ברישיון יצרן בענף המזון.
הנה כמה דוגמאות לעסקים בענף המזון אשר מחוייבים ברישוי:
- יצרן מזון שרוצה לשווק אותו לחנויות ועסקים שמוכרים מזון לציבור (לא לאדם פרטי יחיד) – דוגמא לכך היא חברת קייטרינג המייצרת כמויות גדולות של מזון למוסד כלשהו. דוגמא אחרת היא אדם שמחליט לייצר וופל שוקולד כלשהו ולמכור אותו בחנויות, פיצוציות וכדומה.
- עסק שמקבל מזון מיצרן או מפעל כלשהו ואורז אותו תחת המוצג שלו או בחלוקה שונה – לדוגמא עסק שקונה פיצוחים בכמויות סיטונאיות, אורז אותן בקופסאות תחת המותג שלו ומפיץ לחנויות או פיצוציות וכדומה.
- מכירת בשר בחנות היא דבר אחד אבל הפשרה של בשר וטחינה שלו דורשת רישיון יצרן מזון – דוגמא לכך היא אטליזים שחייבים ברישוי בשביל לעבוד עם בשר טרי מול הלקוחות שלהם.
איך מוציאים רישיון יצרן מזון?
ברוב המקרים, ההמלצה היא לקבל ליווי מקצועי מחברת ייעוץ מזון שמתמחה בנושא רישוי מזון. כל עסק מעט שונה מהאחר ולכן יש להתאים את המסמכים והתכניות שלו בצורה אישית – זאת עושה רק חברת ייעוץ מקצועית.
רישיון יצרן מזון ניתן לעסק שמטפל בכמה אלמנטים שונים בדרך אל היעד. כל עסק מעט שונה מהאחר אבל אלו הם שלבים שלפחות את רובם כל עסק כזה חייב לעבור:
- בדיקת התכנות להקמת המפעל \ מקום ייצור מזון ע"פ תכנית של מודד
- הכנת פרשה טכנית מתוכננת בצורה מפורטת
- תכנון המקום לעבודה נוחה וגם תחת מגבלות משרד הבריאות
- עריכת תסריט אדריכלית
- הגשה לאישור חוות דעת משרד הבריאות
- הגשה ואישור תכנית אינסטלציה לאישור בבריאות הסביבה
- הגשת בקשת רישיון יצרן למשרד הבריאות
- בקורת משרד הבריאות – ואישורו
לאחר כל התהליך הזה אפשר לקבל בשעה טובה רישיון יצרן מזון בישראל.