בעלי עסקים מכירים היטב את המצבים בהם לקוח לא משלם להם כפי שהתחייב לכך והם נותרים עם חוב פתוח שללא טיפול ראוי עלול להפוך לחוב אבוד. יש כמה דרכים להתמודד עם מצב שכזה, כולל באמצעות מערכת המשפט בישראל והרשות לגבייה ואכיפה.
עסקים בישראל, בעיקר עסקים קטנים, נמצאים ברובם במצב של "להתגלגל" מחודש לחודש או מעבודה אחת לאחרת. על כן, מצב בו אחד הלקוחות איננו משלם את שהתחייב עליו, יכול לגרום לפגיעה של תזרים המזומנים של העסק ואף לסכן את קיומו או המשך ההתפתחות שלו.
החוק בישראל נותן הגנה רבה על לקוחות בפני עסקים אבל גם לעסקים יש מנגנון הגנה מפני לקוחות שאינם משלמים את מה שהם חייבים וזאת באמצעות מערכת המשפט והזרוע של רשות האכיפה והגבייה בישראל – הוצאה לפועל.
איך גובים חוב בדרך משפטית?
גביית חובות מלקוחות נעשית בשלבים שחשוב להקפיד עליהם, אם כי מומלץ להיות ערניים ולפעול במהרה מהרגע שמבינים שהלקוח איננו מתכוון לשלם את החוב שלו.
- פניה של בעל העסק – ראשית כל מומלץ לפנות אל החייב לגבי החוב שלו ולעדכן אותו שיש חוב ושאתם מעוניינים לסגור את החוב. במידה והוא מתעלם או מתנער מהחוב יש לעבור לשלב הבא.
- שכירת שירותי עורך דין – כעת מומלץ מאוד לשכור שירותי עורך דין גביית חובות אשר יפנה אל אותו חייב באמצעות הוצעת מכתב דרישה לתשלום חוב, כולל אזהרה מה יקרה במידה ולא יעשה זאת עד לתאריך שהוחלט עליו.
- פתיחת תיק בהוצאה לפועל – השלב הבא הוא כבר נקיטת אמצעים של ממש נגד החייב והכלי המשמעותי ביותר לצורך גביית חובות לעסקים מלקוחות חייבים. פתיחת התיק חייבת להיות מלווה במסמכים המוכיחים כי עומד חוב של הלקוח כלפי הנושה ויש כמובן תשלום אגרה (סכום זניח יחסית).
- תביעה בבית משפט – אפשרות נוספת של גבייה משפטית שעומדת לזכות הנושה היא פניה לבית המפשט לתביעות קטנות כדי לתבוע את הלקוח לתשלום החוב שלו.
מה היא הוכחה לקיום של חוב כדי לקבל שירות גבייה משפטית?
על מנת להוכיח שיש חוב של הלקוח כלפי העסק חובה להביא לכך הוכחות חד משמעיות.
הוכחות יכולות להיות:
- הסכם חתום עם הלקוח – הסכם חתום הוא בעל משמעות רבה אם מצוין בו תאריך תשלום אחרון והלקוח לא עמד בו או נתן שיק ללא כיסוי לאותו התאריך. מקרים אלו תקפים לחובות של עד 75,000 ₪.
- שטר חוב חתום – הסכם חתום שכולל גם שטר חוב של הלקוח בכל סכום, כולל סכום מעל 75,000 ₪.
- צ'ק חוזר – אישור הבנק שיש צ'ק חוזר של הלקוח עכב העדר כיסוי או ביטול ללא סיבה מוצדקת.
כל אחת מהוכחות אלו תהיה קשה להפרכה על ידי החייב וסביר שהוצאה לפועל ו/או בית המשפט ימצאו אותו חייב בתשלום לבעל העסק.
חשוב לזכור שכל עסק חייב להיאבק על המגיע לו ולהקפיד על גביית חובות אבודים או כאלו שנראים כאלו, כל עוד הוא יכול לעשות זאת.
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בעפולה אשר מעניקה שירות משפטי ממוקד, אפקטיבי ומקצועי אשר מבוסס על הצלחה בלבד.